După versuri şi cântece populare
din zona Moldovei (România)

SPERIETOAREA

SPERIETOAREA

Spectacolul SPERIETOAREA e structurat pe versuri şi cântece populare din zona Moldovei (România) şi foloseşte, ca liant de mişcare, elemente de teatru-dans. Sperietoarea, momâia care sperie păsările dăunătoare culturilor, capătă, în spectacol, o semnificaţie mai largă : sperietoare devine orice om care încearcă să apere alţi oameni de tot ceea ce poate fi dăunător.

Scenariul pune în joc viaţa unei femei simple, insistând pe momentele importante: copilăria, prima iubire, conflictul cu părinţii, prima dezamăgire, nunta, moartea bărbatului şi, în final, renaşterea speranţei (femeia poartă în pântece copilul bărbatului care tocmai a murit).

Fetiţa descoperă lumea prin joc : cuvintele, obiectele pământeşti şi cereşti, oamenii, durerea trupească şi sufletească, bucuria şi supărarea, ura şi iubirea, într-un cuvânt, viaţa.

Adolescenta intră-n jocul dragostei. Se întâlneşte pe ascuns cu iubitul. Se loveşte de împotrivirea părinţilor care nu sunt de acord cu alegerea ei. Vrea să-şi urmeze iubitul care pleacă-n lume, iar când e părăsită de acesta, îl blestemă şi suferă cumplit de dorul lui. Disperată, îi face descântece de dragoste, dar alesul inimii se însoară cu alta. Fata îşi plânge nenorocul.

Tânăra, maturizată de suferinţele iubirii, înţelege că poate afla frumuseţea peste tot în lume, dacă-şi deschide ochii şi inima. Înţelege că viaţa e scurtă, că e una singură şi că trebuie trăită. Se mărită, aşadar, şi ea.

Femeia, abia măritată, trece printr-o altă mare încercare: îi moare bărbatul. Îl boceşte după datină, dar nu se lasă doborâtă. Îşi găseşte puterea de a rezista tuturor necazurilor, ca de fiecare dată, în cântec şi în dans. Dar speranţa ei renaşte cu adevărat în clipa când îşi dă seama că poartă în pântece copilul bărbatului mort. Viaţa ei capătă, în sfârşit, un sens : copilul. Femeia a înţeles că frumuseţea şi urâţenia, ca, de altfel, orice exces, provoacă multă suferinţă în lume. Aşadar, negociază cu divinitatea înfăţişarea viitorului copil, opţiunea ei fiind pentru măsură. Se metamorfozează, de dragul copilului, în sperietoare.

© Copyright - Teatrul Tandem