REFERINȚE ÎN PRESĂ

Despre GROTESQUE

Un spectacol care aduce în prim-plan o lucrare mai veche și poate uitată, care nu se întâlnește foarte des în ziua de astăzi. Și unul dintre marile merite este că a fost, ca să zic așa, „desprăfuită”. Jocul este excelent. Ideile sunt, pur și simplu, devoratoare. A fost un spectacol, ați și văzut după aplauzele care au fost la sfârșit, care s-a impus. Felicitările mele realizatorilor!

Despre DĂNILĂ PREPELEAC

Ne aflăm aici, la Ambasada Română din Viena, unde am asistat la un spectacol pentru copii al trupei TANDEM din Piatra Neamț, și anume, spectacolul Dănilă Prepeleac. Publicul: o grupă de copii, de la școli diferite din Viena, care învață româna. Unii dintre ei pentru prima dată au văzut o piesă de teatru în limba română. I-a mișcat, i-a antrenat. Doi actori foarte reușiți au acționat interactiv cu publicul, cu tinerii, cu copiii între zece și paisprezece ani, cu mult succes. Le mulțumim. Îi mulțumim Teatrului TANDEM că a venit la Viena și sperăm să mai vină.

Despre DĂNILĂ PREPELEAC și SPERIETOAREA

În primul rând aș dori să-i mulțumesc Teatrului Tandem pentru că acceptat invitația de a veni la Viena. Teatrul PYGMALION din Viena găzduiește și alte trupe din România, în mod regulat. De data aceasta invitația către Teatrul TANDEM a fost făcută împreună cu Societatea Austro-Română din Viena, cu Institutul Cultural Român din Viena și cu Ambasada Română din Viena. Trebuie să spun că am fost surprins în mod foarte plăcut de spectacolul DĂNILĂ PREPELEAC și de modul în care a fost primită de către public. Vreau să precizez că este prima dată când se prezintă o asemenea piesă pentru copii, într-o asemenea formă și cu o asemenea intensitate. Publicul a fost foarte plăcut surprins și de modul în care piesa SPERIETOAREA a fost prezentată, de modul în care a fost pusă în scenă, de regie. Bineînțeles că întreaga piesă a fost însuflețită de către actrița principală Maria Hibovski. Modul în care ea a interpretat este unic și Maria este o actriță extraordinară.

Despre DĂNILĂ PREPELEAC

Mi-am amintit de copilăria mea, de Dănilă și Michiduță. Mi-am amintit de poveștile cu care am crescut și m-am simțit foarte bine văzând zâmbetele și auzind țipetele bucuroase ale copiilor. Vă mulțumesc foarte mult pentru spectacolul pe care l-ați prezentat, pentru buna interacțiune cu copiii pe care ați avut-o și sper să mai veniți pe la noi.

Despre GROTESQUE:

–  Foarte interesantă combinația dintre trecut și prezent și mă gândesc că va fi de actualitate și în viitor.

– Eu sunt atât de emoționată că nu prea îmi mai găsesc cuvintele. Extraordinar! Și tema și sufletul românului și atitudinea lui și acasă, și aici. Fantastic! Fantastic!

– Foarte mult mi-a plăcut! foarte actual tematizat! foarte impresionant! actrița deosebită! A fost o seară plăcută.

– Îți mulțumim pentru această seară minunată!

– Foarte, foarte amuzant. Un umor proaspăt, un umor fresh. Nu e ceva la care te aștepți.

– Mult talent, multă dăruire. Și multă muncă în spate.

– Actuală, sau, ca să zic așa, foarte bine adaptată. Actorii la un nivel la care m-am așteptat – românesc – de actorie; de mare clasă.

– A fost extraordinar de frumos!