după Ion Băieșu

NISTE ANIMALE

Textul ionescian este interpretat in acest spectacol in sensul in care conflictele din cuplu reprezinta sursa razboiului lumii. Astfel, intelegerea sau neintelegerea lumii exterioare vine din interior, din perceptia fiecaruia. Viata cuplului se petrece intr-un spatiu izolat, in care cei doi percep totusi foarte multe actiuni (razboi, pace), fara a participa efectiv la ele. Limitele dintre evenimentele reale si imaginatie devin greu de diferentiat. Jocul actorilor, scenografia si costumele sunt tratate intr-o maniera minimalista. Izolarea cuplului face ca cei doi sa inventeze o lume proprie, populata de personaje despre care nu se stie precis daca sunt reale sau ireale. Acestea sunt exprimate in spectacol cu ajutorul unor masti de factura dadaista. Textul nu propune un sfarsit, cei doi ramanand captivi propriei perceptii.

NIȘTE ANIMALE

după Ion Băieșu

Autor: Ion Băieșu, un om care a făcut școala primară la Poponeți, a fost trimis la liceu de un preot cu numele Ciomag, determinat, așadar, de chiar spiritul locului să aibă umor.

Scenariul cuprinde, într-un tot unitar, trei piese convertite spre un registru fabulistic. O femeie, o dresoare care întruchipează o formă de dictatură, apare brusc, nu prea se știe cum și de unde, ca orice dictatură, și-i tratează pe artiștii dintr-un teatru ca pe niște animale. Artiștii sunt constrânși să joace personaje hibride, oameni cu trăsături animalice, provenind, de fapt, dintr-o societate modificată aproape genetic de cei care conduc discreționar. Spațiul social explorat: familia, un mic infern, care, printr-o răsucire măiastră de condei, sfârșește prin a fi un surogat de paradis.

Personajele sunt reduse la instinctele primare. Nu au creier, nu au inimă, iar cele care au, se pierd în jocuri gratuite și absurde. Ticăloșii suferă sau mimează suferința și își caută argumente care să le legitimeze ticăloșia. Nefericiții își produc iluziile salvatoare, își caută explicații în metafizic, devenind, evident, comici și, uneori, tragicomici. Exprimarea lor e duplicitară, cuvintele nu comunică, ele ascund: intenții, mârșăvii, infidelități, etc. Niște escroci sinceri, în definitiv, cu procese de conștiință.

Ca orice comedie, NIȘTE ANIMALE se sprijină pe comicul de situație, pe comicul de limbaj și, în plus, în bună tradiție românească (Caragiale, Ionescu, Sorescu, Vișniec)  aduce la lumină infiltrări de tragic, de absurd domestic (familial), de absurd existențial chiar.

Romică Țociu, Cornel Palade, Ana-Maria Mirică și Ada Palade întruchipează, exemplar, 15 personaje, într-un spectacol-maraton, cu muzică, dans și umor de bună calitate.

Coregrafie: Marcela Țimiraș.

Regie, scenariu și scenografie: Gheorghe Hibovski.

© Copyright - Teatrul Tandem